اﻣﺮوزه اﻃﻼﻋﺎت ﺑﻪ اﺑﺰاری کلیدی در روابط میان انسان ها و سازمان ها تبدیل شده است، ابزاری که به صورت یک فعالیت مشارکتی کلیهی فعالیت ها را تحت تاثیر قرارداده است. اطلاعات به نیاز اساسی بشر تبدیل شده است و پیشرفت تمدن بشری به استفاده از اطلاعات در زمان و مکان مناسب وابسته است. دسترسی درست و به موقع به اطلاعات از نیازهایی است که بشر در جوامع پیشرفته با آن مواجه است و تمایل دارد تا به درست ترین اطلاعات در سریع ترین زمان ممکن دسترسی یابد. کتابخانه ها به عنوان مراکز دسترسی اطلاعات، ماموریت اصلی آنها ارائه خدمت دسترسی یکسان به اطلاعات برای تمامی شهروندان میباشد. در عصر کنونی نرم افزارهای کتابخانه ایی به کمک کاربران آمدهاند تا آنها بتوانند به راحتی به بازیابی اطلاعات مورد نیاز خود،دسترسی یابند. اما همچنان کتابخانه ها به عنوان قطب اطلاعاتی جوامع میباشند و با وجود پیشرفتهایی که در حوزه ی تکنولوژی صورت گرفته، اما فعالیت های اصلی مردم در خصوص تولید داده نسبت به گذشته افزایش یافته است. ذخیره و آنالیز داده در مجموعه داده های بزرگ، مزیت اصلی برای کتابداران میتواند باشد به طوری که آنها با مهارت های مرتبط و دانش خود میتوانند بهترین استفاده را از منابع عظیم اطلاعات داشته باشند.
کلان داده ها که توصیفی در مورد داده های دیگر میباشند، به کمک کتابخانه ها آمده اندتا از طریق دسترسی به بینش ذهنی کاربران باعث پیشرفت در فعالیتهای کتابخانهایی شوند. در مقالهایی که توسط وب سایت publiclibrariesonline.org منتشر شده است، در مورد استفاده از کلان داده میگوید: کتابخانه ها میتوانند از سوابق جست و جو کاربران هسته(کسانی که جزء کاربران اصلی استفاده کننده از خدمات و منابع کتابخانه هستند)استفاده کنند و با تحلیل و بررسی آنها، رکوردهای پیشنهادی بهتر را به سایر کاربران نمایش دهند، تا یک ارتباط مرتبط ، انعطاف پذیر و باقابلیت سازگاری بیشتری را با جامعه داشته باشند .(متن کامل مقاله)
علاوه بر این کتابخانه ها میتوانند از کلان داده برای ایجاد یک پنل برای هر کاربر بر اساس تجربیات جست و جویی که از قبل برای هر کاربر وجود داشته ، استفاده کنند تا یک پنل کاربری بر اساس نیاز و خواسته های آنها ایجاد کنند (از طریق پیشنهاد محتوا و منابع شخصی سازی شده برای هر کاربر). که استفاده از این نوع کلان داده بسیار میتواند در طراحی و برنامه نویسی نرم افزارهای کتابخانه ایی مورد استفاده قرار بگیرد
همچنین به دلیل استفاده ی کتابخانه ها از داده های شخصی افراد ، مسئله ی امنیتی آن باید حتما در نظر گرفته شود.
دیگر تکنولوژی های مورد استفاده در کتابخانه ها به کارگیری هوش مصنوعی است ، که با وجود استفاده ی روزانه از نرم افزارهای دستیار مجازی همچون Siri و Alexa بر روی تلفن های همراه،این تکنولوژی دیگر پدیده ایی آینده گرایانه نخواهد بود
اما با این وجود میتوان استفاده از هوش مصنوعی را یک چالش برای کتابخانه ها به حساب آوریم، به این صورت که در بخش نرمافزار کتابخانه ایی،یک بخش که از الگوهای رفتاری و تطابق دادن آنها با نیازهای کاربران استفاده کند،ایجاد کنیم. اما این نکته مورد توجه است که هوش مصنوعی نمیتواند جایگزین هوش انسانی شود . (کتابخانه ها میتوانند مردم را به اطلاعات و از همه مهمتر به سایر مردم ارتباط دهند).
تکنولوژی دیگر اینترنت اشیا (IOT) است. از آنجایی که دسترسی به اینترنت بیشتر تبدیل به یک کالا ضروری شده تا یک کالا لوکس، اینترنت اشیا که پدیده ایی اینترنت محور بوده بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.اینترنت اشیا در کتابخانه ها علاوه بر راهکارهای اطلاعاتی برای دسترسی،جمع آوری و بازیابی اطلاعات، میتواندبه کمک محیط زیست آیند و در صرفه جویی انرژی مراکز اطلاع رسانی همچون کتابخانه، کمک کننده باشند.
این موارد تنها بخشی از تکنولوژیهای جدیدی است که به تازگی مورد توجه کتابخانهها قرار گرفته است و برخی از کتابخانه ها در حال حاضر از آنها استفاده میکنند و گروهی دیگر استفاده از آنها را در برنامه بلند مدت خود قرار داده اند.اما نکته ی قابل توجه این است که تکنولوژی های جدید ، باید همچون نرم افزارهای کتابخانه ایی در سازمان ها نهادینه شود و لزوم استفاده از آنها برای مدیران و افراد ارشد سازمان ها شفاف سازی شود.