شرکت پارس آذرخش در کارنامه موفق 35 ساله خود، علاوه بر ارائه محصولات برتر، افتخارات متعددی از جمله دریافت نشان پدیدآورنده نرمافزار برگزیده نسخ خطی، از طرف کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی و لوح تقدیر از چندین دوره نمایشگاه سالانه بینالمللی کتاب تهران کسب نموده است. علاوه بر این، دارای رتبه ۳ از طرف شورای عالی انفورماتیک کشور در حوزه تولید و پشتیبانی نرم افزارهای مدیریت منابع اطلاعاتی میباشد.
این شرکت با پیشرفت روزافزون علم اطلاعرسانی و نیازمندیهای کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی و آرشیوی محصولات نرمافزاری متنوعی برای خدماترسانی کتابخانههای سنتی، کتابخانههای دیجیتال، مراکز اسناد و آرشیو فنی تولید و ارائه نموده است. در این راستا میتوان به پورتال کتابخانهای مبتنی بر “وب دو”، که خدمات تعاملی متنوعی در اختیار کاربران قرار میدهد و راهکار یکپارچه کتابخانه و آرشیو دیجیتال آذرخش اشاره نمود. در حال حاضر این محصولات توسط طیف گستردهای از سازمانها، موسسات و دانشگاههای کشور مورد بهرهبرداری قرار گرفته است و در این حوزه بیشترین سهم بازار را دارا میباشد. افتخار برجسته این شرکت عرضه محصول استاندارد اتوماسیون کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با نام تجاری “رسا” است که در نتیجه از معدود کشورهایی هستیم که کتابخانه ملی آن از نرمافزار بومی بهرهبرداری مینماید. همچنین یکی از پروژههای برجسته دیگر این شرکت، استقرار راهکار یکپارچه “آذرخش” در کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی است که مدیریت کتابخانه الکترونیک، کتابخانه دیجیتال، موزه و آرشیو اسناد مجلس را شامل میگردد.
تاریخچه پارس آذرخش
- اولین نسخه بسته نرم افزار جامع کتابخانه (۶۹)
- بانک اطلاعات خزر، مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران (۶۹)
با ورود کامپیوترهای شخصی در دهه ۱۳۶۰ به ایران و به کارگیری آن در اکثر سازمانها و ارگانهای دولتی از جمله کتابخانهها، آرشیوها و مراکز اسناد، این شرکت در زمستان سال ۶۸ تهیه و تولید نرمافزار جامع کتابخانه جهت ذخیره و بازیابی اطلاعات کتابشناسی را در دستور کار خود قرار داد.
بدین ترتیب مطالعات مقدماتی جهت طراحی و پیادهسازی بسته نرمافزار جامع کتابخانه توسط گروه کارشناسان نرمافزاری پارس آذرخش و یک گروه کتابدار و اطلاعرسان به عنوان مشاور آغاز و در سال ۱۳۶۹ اولین نسخه این محصول به جامعه کتابداری و اطلاعرسانی معرفی شد. این نرمافزار در اندک زمانی توانست توجه بخش وسیعی از جامعه کتابداری و اطلاعرسانی را به سوی خود جلب نماید. با توجه به خصوصیتهای این بسته نرمافزاری اعم از جامعیت، کاربرمداری و … گرایش گستردهای به این نرمافزار رقم خورد و در طی زمان کوتاهی استفاده کنندگان بیشماری پیدا کرد.
- نرم افزار جامع کتابخانه نسخه “داس لیب سوئیت” (۷۰)
- طرح فهرستگان کتب لاتین کشور (۷۱)
- طرح فهرستگان اقتصاد کشاورزی (۷۳)
- تولید کتابشناسی ملی ایران ۱۳۷۴ (۱۵ سال)
- نرم افزار جامع کتابخانه نسخه “وین لیب سوئیت”(۷۵)
- نرم افزار کتابخانه نسخه “پویا سوئیت” (۷۷)
- نرم افزار جامع اطلاع رسانی نسخه “پارس وب سوئیت” (۷۷)
- طرح فهرستگان جهاد (مرکز تحقیقات و آموزش) (۷۷)
- تولید پایگاه های کتابخانه منطقه ای علوم و تکنولوژی شیراز (۷۰-۸۰)
در زمستان ۱۳۷۷ طی انجام مطالعاتی جامع در خصوص شناخت، تحلیل و طراحی، پیادهسازی نرمافزار جامع کتابخانه تحت محیط عامل ویندوز آغاز شد. این نرمافزار انتخاب مناسبی برای جایگزینی نرمافزار قبلی بود، چرا که امکانات محیطهای جدید از یک طرف و افزایش توقع کاربران نرمافزارها از طرف دیگر، در محیطهای قبلی پاسخگو نبود. لذا تولید، توسعه و امکانات کتابخانههای الکترونیک در این نرم افزار پیش بینی شد و این نرم افزار هم در مدت زمان کوتاهی توانست جایگزین نرمافزارهای قبلی پارس آذرخش شود و خیل گسترده ای از جامعه استفاده کنندگان جدید به خانواده پارس آذرخش پیوستند. روند رشد صعودی در این مقطع، نیاز به انتشار اطلاعات در سطح وب جهانی را برای پارس آذرخش یک ضرورت اجتناب ناپذیر رقم زد. چرا که تا آن تاریخ هیچ اشاعه اطلاعاتی از کتابخانهها در سطح وب جهانی در ایران مطرح نبود تا اینکه Parsweb Suite محصول مبتنی بر وب پارس آذرخش متولد شد.
- تولید نرم افزار تزاروس (۸۰)
- تولید نمایه ملی ایران (۸۰)
- طرح مکانیزاسیون ۱۳۰ واحد دانشگاه آزاد اسلامی در قالب یکپارچه سازی (۸۲)
- شبکه ملی کتاب های فارسی کشور (ارتباط برخط ۹۸ کتابخانه وابسته به وزارت علوم) (۸۲)
- مکانیزاسیون سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران (۸۲)
- شبکه ملی علوم پزشکی کشور (کتابخانه الکترونیک سلامت) (۸۳)
- شبکه ملی کتاب های لاتین کشور (ارتباط برخط ۱۰۸ کتابخانه وابسته به وزارت علوم) (۸۳)
- طرح فهرستگان جهاد کشاورزی (مجتمع های علمی کاربردی سراسر کشور) (۸۳)
- پروژه مکانیزاسیون موسسه نشر آثار حضرت امام (ره) (۸۵-۸۷)
- نرم افزار یکپارچه الکترونیک آذرخش (۸۸)
در پاییز سال ۱۳۸۷ پورتال کتابخانهای شرکت پارس آذرخش، با هدف ایجاد چارچوب فکری و همچنین توسعه زیرساختهای فنی برای ارائه خدمات پیشرفته و امکان دسترسی پیوسته به مجموعه وسیع کتابخانهها تولید شد. این برنامه یکی از اجزای کلیدی استراتژی الکترونیکی کردن خدمات کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی به حساب میآید.
گسترش و پیشرفت روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات، تأثیر قابل ملاحظهای بر کتابخانهها و دیگر سازمانها داشته است که به موجب آن دسترس پذیری اطلاعات و منابع اطلاعاتی با سهولت و سرعت چشمگیری انجام میپذیرد. همچنین امکان مدیریت بهینه اطلاعات و اطلاع رسانی مناسب به روشهای مختلف برای کتابخانهها فراهم گشته است. لذا شرکت پارس آذرخش توانست با بهرهگیری از فنآوریهای نوین و در راستای حرکت به سوی کتابخانه دیجیتالی و تجربه خدمات جدید توسط کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی، طرح ایجاد کتابخانهای دیجیتال با رویکردهای نوین اطلاعرسانی، را در زمستان سال ۱۳۸۷ تحقق بخشد.
- شبکه سراسری بین کتابخانه ای پارس هما (۹۰)
- پروژه تجهیز و هوشمند سازی کتابخانه ها (۹۰)
- سیستم یکپارچه کتابخانه دیجیتال آذرسا(۹۰)
- نرم افزار آرشیو دیجیتال آذرسا(۹۱)
- نسخه عربی نرمافزار کتابخانه دیجیتال آذرسا(۹۳)
- امکان جستجوی مدارک آذرسا در “پژوهشگر گوگل” (۹۳)
- نسخه موبایل نرم افزار آذرسا (96)
- خدمات دیجیتال سازی اسناد و مدارک (96)
- نسخه ماژولار نرم افزار آذرسا (97)
- موبایل اپلیکیشن ساحل (97)
- نرم افزار پارسیار (97)
با توجه به تغییرات و پیشرفتهای قابل توجه در فنآوری ارتباطات، اطلاع رسانی از مهمترین فنآوریهای عصر حاضر محسوب میشود که در تمامی زمینههای علمی، فنی، سیاسی و اجتماعی دگرگونیهای بسیاری را فراهم آورده است. روشهای نوین اطلاعرسانی، شیوههای سنتی بازیابی اطلاعات در یک مجموعه از اسناد و مدارک را تحت تأثیر خود قرار داده است. به شکلی که در حال حاضر میتوان از روشهای نوین جست و جو و بدون محدودیت جغرافیایی استفاده میشود. از آغاز سال ۹۲، شرکت طرح نوینی در حوزه نرم افزار مدیریت آرشیو بنا نهاد که یکی از علل حرکت به این سمت، ضعف نرم افزارهای وارداتی موجود میباشد. به دلیل پتانسیل موجود در زیرساخت استاندارد نرمافزار جامع یکپارچه کتابخانه الکترونیک و دیجیتال آذرخش، پیاده سازی استانداردهای آرشیوی از جمله ISAD و ISAR، توسط کارشناسان شرکت انجام پذیرفت. با توجه به این امر، “آذرخش” توانایی مدیریت، ذخیره و نگهداری اسناد و مدارک آرشیوی با هر نوع قالب و امکان دسترسی پیوسته به آنها را به صورت کاملاً تخصصی دارا خواهد بود.