کارگاه آموزشی مشترک اتحادیه انجمنهای دانشجویی کتابداری و شرکت پارس آذرخش، تحت عنوان “پژوهش در محیط وب” با معرفی نرم افزار جامع کتابخانه یکپارچه الکترونیک و دیجیتال آذرخش و سامانه سراسری پارس هما در کتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز برگزار گردیدبه گزارش روابط عمومی شرکت پارس آذرخش- این کارگاه آموزشی، با موضوع پژوهش با استفاده از ابزارهای نوین مانند پایگاه های اطلاعاتی و موتورهای جستجو و انواع جستجو در حضور جمع کثیری از کتابداران و دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی برگزار گردید.این برنامه علمی- آموزشی درکتابخانه مرکزی دانشگاه تبریز از ساعت 9 صبح آغاز شد و پس از تلاوت آیات قرآن کریم و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، دکتر سید مهدی طاهری عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در زمینه جستجو در پایگاههای اطلاعاتی به ایراد سخنرانی پرداخت. وی با تأکید اهمیت شبکه جهانی وب در انجام پژوهش افزود: شبکه جهانی وب، ابزارهای کارامدی را جهت انجام فرایند پژوهش در اختیار کاربران قرار میدهد. از جمله این ابزارها میتوان به موتورهای کاوش، فرا موتورهای کاوش، دروازههای اطلاعاتی، پورتالها، راهنماهای پژوهشی، شبکههای کتابشناختی و پایگاههای تمام متن اشاره کرد
دکتر طاهری در ادامه اظهار داشت در حال حاضر انجام پژوهش بدون استفاده از شبکه جهانی وب امکانپذیر نبوده و پژوهش اعتباری نخواهد داشت. ایشان در پایان به قابلیتهای دیگر شبکه وب در فرایند پژوهش پرداخت و از مواردی همچون حجم گسترده اطلاعات، قابلیتهای چند رسانهای، فرامتن، پیوند میان دادهها و ابزارهای تعاملی وب مانند وبلاگها، شبکه های اجتماعی و پست الکترونیکی نام برد.در بخش دوم این برنامه، مهندس علیرضا اداوی کارشناس شرکت پارس آذرخش، تنها نرمافزار استاندارد و تحت وب در کشور با عنوان “نرمافزار جامع کتابخانه یکپارچه الکترونیک و دیجیتال آذرخش”را معرفی نمود. وی سخنرانی خود را با اشاره به اهمیت تعامل میان سیستمهای اطلاعاتی و کاربران که منجر به تولید دانش میشود آغاز کرد. وی در ادامه به توضیح قسمتهای مختلف سیستم جامع آذرخش پرداخت و افزود با توجه به پیادهسازی استانداردها و پروتکلهای جهانی مدیریت اطلاعات در کتابخانه دیجیتال آذرخش، کاربران میتوانند انواع اطلاعات را در قالبهای گوناگون سازماندهی، ذخیره و بازیابی نمایند. وجود شیوههای نوین جستجو در این نرمافزار، قابلیتهایی مانند فیش برداری از اطلاعات بازیابی شده، و ذخیره آن در کتابخانه شخصی، در واقع کتابخانه دیجیتال آذرخش را به ماشین تولید دانش کرده است. همچنین مهندس اداوی بیان داشت، امروزه بسیاری از سیستمها و نرمافزارهای کتابخانهای مدعی داشتن قابلیت جستجوی تمام متن هستند. اما متخصصان این قابلیت را در نرمافزار آذرخش گسترش و توسعه داده و مزیتهای دیگری را مانند جستجو در حد پاراگراف، پاورقی و جداول را به آن افزودند.
کارشناس شرکت پارس آذرخش در ادامه، به معرفی مزیتهای دیگر کتابخانه دیجیتال آذرخش پرداخت و اظهار داشت، به دلیل زیرساخت استاندارد، کتابخانه دیجیتال آذرخش تنها نرمافزاری است که پروتکل Z 39.50 در سطح سرور در آن پیاده سازی شده است و کتابخانه میتواند به تبادل اطلاعات توسط این پروتکل بپردازد. علاوه بر این، با توجه به اساساً تحت وب بودن نرمافزار آذرخش، امکان ایندکس سازی و بازیابی اطلاعات از درگاه موتورهای جستجوی جهانی را دارا میباشد.
مهندس اداوی سخنان خود را با اشاره به اهمیت امنیت دادهها در محیط وب، ساختار چند لایه نرمافزار یکپارچه آذرخش و سطوح مختلف دسترسی به منابع در این سیستم به پایان رسانید.در بخش پایانی این رویداد علمی، مهندس بهزاد انتظاری دیگر کارشناس شرکت پارس آذرخش به ایراد سخنرانی پیرامون شبکه کتابخانه های ایران و نوید در دسترس قرار گرفتن سرویسهای ویژه این سامانه به عنوان پایگاهی جامع برای مراجعه متخصصین، پژوهشگران و محققان کشور پرداخت. وی با بیان این مطلب که مراکز اطلاعاتی وارد عصر انقلاب اطلاعاتی شدهاند و کتابخانههای سراسر جهان از راهکارها و تکنولوژیهای نوین برای انتشار اطلاعات و کم کردن هزینهها استفاده مینمایند. کارشناس شرکت پارس آذرخش در ادامه افزود: اکثر کتابخانههای بزرگ جهان به این نتیجه رسیدهاند که گردآوری تمامی نیازهای اطلاعاتی مخاطبان کاری بسیار دشوار و تا حدی دست نیافتنی است. علاوه بر این، تاریخ مصرف نرمافزارهای تک محور که امکان همکاری بین کتابخانهها را ایجاد نمیکنند به اتمام رسیده و دیگر جایگاهی در دنیای اطلاعاتی امروز ندارند.بر همین اساس، شرکت پارس آذرخش خود را متعهد به پاسخگویی به نیازهای ضروری کتابخانهها و مراکز اطلاعاتی دانسته و با ایجاد کنسرسیوم و شبکه بین کتابخانهای درسطح کشور در سامانه پارس هما دستیابی به این اهداف را محقق ساخته است.مهندس انتظاری در پایان به وجود مزیتهای دیگری از جمله، سرویسهای ویژه همچون اشتراک منابع در شبکههای کتابخانهای، امانت بین کتابخانهای ، بردهای تخصصی ، خدمات SDI ، تحویل منابع چاپی و الکترونیک ، مبادله و اهداء مبحث درآمدزایی برای کتابخانهها و سرعت بسیار بالا برای پردازش های شبکه و سایر خدمات، پرداخت.جهت آشنایی بیشتر با سامانه پارس هما به آدرس اینترنتی www.pars-homa.com مراجعه نمایید.
.