به گزارش روابط عمومي پارس آذرخش؛ همایش فناوری های نوین و کتابخانه دیجیتالی به همت شرکت پارس آذرخش و با همکاری انجمن کتابداری استان قم و گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم در روز سه شنبه 24 آذر 1394 در سالن شهید بهشتی دانشگاه قم برگزار گردید.
در این همایش یک روزه که به مناسبت هفته پژوهش برگزار گردید، در ابتدا آقای عیسی زارعی، دبیر انجمن کتابداری قم و دکتر مهدی محمدی، به ارائه سخنرانی پرداختند. در ادامه دکتر یعقوب نوروزی مدیر گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم، با اشاره به این مطلب که هدف از برگزاری این همایش یک روزه بهبود و ارتقاء سطح عملکرد کتابخانه های استان قم است. جهت آشنایی بیشتر حضار به صورت تئوریک به توضیح در زمینه کتابخانه دیجیتالی پرداخت.
در ادامه آقای محمد صادق هاشمی، به ارائه تجربیات عملی مرکز جامعه المصطفی العالمیه در زمینه تبدیل شدن به کتابخانه دیجیتالی (آذرسا) صحبت به میان آورد و در ادامه آقای دکتر مهدی علیپور حافظی به ارائه سخنرانی در مورد مبحث اصلی همایش یعنی بهره گیری از فناوری های نوین در کتابخانه دیجیتالی پرداخت.
دکتر علیپور با اشاره به این که کتابخانه دیجیتالی در فرآیند رشد و توسعه کتابخانهها قرار دارد و زاییده فناوری هستند، در مراحل توسعه خود باید در بهره گیری از فناوریها به الزامات ناشی از کاربران، کتابداران، فناوری، سازمانی و رسالت کتابخانهها توجه ویژه داشته باشند و مدیران کتابخانه ها باید در نظر داشته باشند که کاربران به دنبال استفاده فست فودی از اطلاعات هستند و باید این موضوع مورد توجه ویژه توسط کتابخانهها قرار گیرد و در ادامه سخنان خود برخی از فناوریهای متعدد و گستردهای که امروزه توسط کتابخانهها استفاده میشوند و باید برنامههای کاربردی گستردهای در این زمینه داشت تا متناسب با فناوریهای موجود بتوان خدمات ارائه داد، مانند:
- خدمات کتابخانهای(به عنوان مثال بصری سازی روابط کتابخانه در توییتر یا سایر شبکههای اجتماعی با استفاده از نرمافزارهایی مانند Mentionmapp)
- خدمات موبایلی (به عنوان نمونه ایجاد وب سایت در بستر موبایل در واقع سایتهای موبایلی و تولیدکنندههای نرمافزارها (App generators) فرصت ایجاد نسخه موبایلی از وب سایت کتابخانه دیجیتالی را فراهم میکنند.)
- خدمات اشتراکی (به عنوان الگو، استفاده از اینستاگرام برای اشتراک گذاری عکسها، که در آن کتابدار میتواند با استفاده از QR برنامه اینستاگرام کتابخانه را اطلاع رسانی کند. مانند ایجاد کد QR با عکسها یا سایر نمودهای تصویری در کتابخانه و دعوت از کاربران برای تعامل با آنها. در واقع با استفاده از RSS کتابدار میتواند عکسهای به اشتراک گذاشته شده را برای کاربران و دیگر افراد اطلاع رسانی کند.)
- خدمات ابری (مانند بهره گیری از میزبانی مجموعههای ابری، به عنوان مثال، میتوان محتواهای اطلاعاتی را در آمازون S3 ذخیره کرده و پیوندهایی را به آنها ایجاد کرد. در واقع بسترهای مذکور توانایی ارائه خدماتی مانند اعتباریابی، یکپارچگی، همخوانی ویرایشهای مختلف از یک فایل، تولید نسخههای مختلفی از فایل در فرمتهای مختلف مانند تبدیل فایلهای تیف به جی.پی.ای.جی.، پشتیبان گیری و غیره را دارند.)
- خدمات تعاملی (کتابخانه های دیجیتالی با حضور در رسانههای اجتماعی و بهره گیری از قابلیتهای وب 2 در خدمات می توانند با کاربران تعامل برقرار کنند و از این طریق به ایجاد روحیه اشتراک گذاری دانش در کاربران، مدیریت دانش کاربران، خدمات تعاملی، خدمات معنایی بپردازند.)
را معرفی و اظهار کرد که خدمات نوین باید توسط کتابخانهها مورد توجه قرار گیرند. توجه به خدمات بدون مهیا ساختن زیرساختهای فنی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی امکان پذیر نیست و مدیران کتابخانه ها در بهره گیری از فناوریهای جدید باید هوشیار باشند و جوانب مختلف آن را در نظر بگیرند. در پایان این همایش از کتابی که به تازگی انتشارات دانشگاه قم با عنوان پروتکل های مبادله اطلاعات در کتابخانه های دیجیتالی و توسط دکتر یعقوب نوروزی و دکتر مهدی علیپور حافظی و نیره جعفری فر به چاپ رسانیده، رونمایی شد و مهندس مجید جراح مدیر عامل شرکت پارس آذرخش با اهدای لوح تقدیر از نویسندگان اثر و پژوهشگران منتخب انجمن کتابداری که فارغ التحصیل دانشگاه قم در زمینه کتابخانه دیجیتالی بودند، تقدیر به عمل آورد.