به گزارش روابط عمومی پارس آذرخش به دليل استقبال بسیار شرکت کنندگان از نشست آذرخش نسل دوم از کتابخانه هاي هوشمند، این نشست که قرار بود روز چهارشنبه 6 دی ماه در محل کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی کرمان با همکاری این کتابخانه و شرکت پارس آذرخش برگزار شود، با مساعدت معاونت کتابخانه مرکزي دانشگاه باهنر ، در دو نوبت برگزار گردید.
نشست اول در روز سه شنبه مورخ 5 ديماه، در محل پژوهشکده فرهنگ ایران و اسلام دانشگاه باهنر کرمان، با همکاري کتابخانه مرکزي اين دانشگاه و شرکت پارس آذرخش برگزار شد و نشست اصلی با همکاری کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی کرمان و شرکت پارس آذرخش در روز چهارشنبه مورخ 6 ديماه، از ساعت 8:45 صبح در محل کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، برگزار گردید.
در اين دو نشست که با حضور گرم کتابداران کتابخانه هاي دانشکدههای مختلف دانشگاه باهنر و روسای کتابخانهها، کارشناسان و علاقمندان به حوزه برگزار شد، افروز شکرايي و امیر مهدی عنبري کارشناسان شرکت پارس آذرخش به معرفي «آذرخش» آخرين محصول شرکت پرداختند.
در ابتدای بحث عنبری به بیان دلایل انتخاب نام آذرخش، همچنین نام انتخاب شده برای این نشست پرداخت. وی در سخنان خود اشاره کرد: آذرخش از آنجا که یک محصول کامل، یکپارچه و جامع به مفهوم کلمه است و با توجه به اینکه بخشی از بدنه شرکت به حساب میآید نامی در خور حد و اندازه خود را نیاز داشته که تصمیم بر آن شده نام این محصول بخشی از نام شرکت باشد.
وی افزود: این محصول بدلیل اینکه خروجی 2 پروژه بزرگ و موفق در سطح فناوری اطلاعات در کشور میباشد محصولی پر توان و پر قابلیت بوده، که از هر حیث از تمامی نرم افزار موجود فعلی کشور برتر است. وی از دو پروژه نرم افزار رسا یا پروژه نرم افزار جامع کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و پروژه کتابخانه و آرشیو دیجیتال موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (ره) نام برد.
عنبری همچنین به تحت وب بودن این نرم افزار به عنوان تنها نرم افزار تماما تحت وب کشور در این حوزه اشاره کرد و حرکت به سمت انواع فرآیندهای تعاملی را دلیل برگزیدن عنوان نسل دوم برای این محصول بیان نمود. او در ادامه بحث به هوشمندی در این محصول اشاره کرد و بیان کرد که هوشمندی در این نرم افزار نه تنها در بر داشتن تمامی امکانات نرم افزار سامانه RFID را در بر می گیرد بلکه فرآیندهایی مانند رتبه بندی نتایج جستجو به صورت هوشمند و قابل تنظیم، خوشه بندی نتایج بازیابی شده و هدایت کاربر به سوی نتایج مورد انتظار و بسیاری قابلیتهای دیگر را شامل میشود. در ادامه بحث افروز شکرایی مدیر پشتیبانی آذرخش با بیان مثال و به صورت آنلاین بر روی این محصول، فرآیندها و روندهای کاری موجود در سیستم را تشریح نمود. شکرایی پس از بیان ویژگیهای کلی این محصول، زیر سیستمهای مختلف آن را برای شرکت کنندگان ترسیم نمود. زیر سیستمهای کلی این محصول عبارتند از: جستجو، سازماندهی اطلاعات و منابع دیجیتال، امانت، مدیریت کاربران، مدیریت اصطلاحنامه، آماده سازی منابع دیجیتال و … شکرایی در صحبت های خود گفت: خدمات ارائه شده توسط این محصول در دو سطح کاربران و راهبران تقسیم بندی میشود که کاربر استفاده کننده بر حسب نام کاربری و سطح دسترسی خود، فعالیتهای کاربری یا راهبری خود را توسط وب و بدون نیاز به نصب هیچ ابزار مورد استفاده قرار می دهد. این خدمات شامل: خدمات تعاملی، اطلاع رسانی عمومی، فرآیندهای پژوهشی، بهینه سازی بازیابی اطلاعات، ارائه گنجینه های سازمان از طریق گالری ها و … می باشد.
در پایان بحث شکرایی به استانداردهای موجود در این محصول اشاره نمود و بیان کرد که ارتباط بین کتابخانه ها و موسسات اطلاع رسانی در سراسر جهان از طریق این سامانه توسط استانداردهایی نظیر OAI و پروتکل Z39.50 فراهم شده و نه تنها این تعامل به صورت دریافت اطلاعات انجام پذیر است بلکه با استفاده از آذرخش هر مرکز می تواند ZServer خود را دارا بوده و اشاعه دهنده اطلاعات استاندارد خود نیز در سطح ملی و بین المللی باشد.
در پایان این جلسه علاوه بر اطلاع رسانی در مورد سامانه پشتیبانی آنلاین در وب سایت شرکت، نام کاربری و رمز عبور برای دسترسی به سرور تستی آذرخش در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت تا کاربران به مدت 3 ماه رایگان به بررسی و استفاده از این سیستم بپردازند. همچنین ذکر شد که در طی این مدت، میزان استفاده کاربران از سامانه مورد سنجش قرار می گیرد و به قید قرعه به بهترین ارائه دهنده انتقاد و پیشنهاد هدیه نفیسی از سوی شرکت اعطا خواهد شد.