مهندس حسن باقری مدیر عامل سابق شرکت پارس آذرخش عنوان کرد: نمایشگاه کتاب امسال، بیش از توجه به جنبه فرهنگی، جنبه تجاری داشت و هزینه غرفه های نمایشگاه، امسال ۵۰۰ درصد افزایش یافته است.
به گزارش لیزنا، مهندس حسن باقری، مدیرعامل سابق شرکت پارس آذرخش، در گفتگو با لیزنا اظهار داشت: نمایشگاه کتاب، محلی برای ملاقات با دوستان و اساتید حوزه کتابداری است، آنها را در نمایشگاه کتاب می بینیم، حتی کتابداران و مسئولان کتابخانه های سایر استانها به همراه معاون پژوهشی کتابخانه، نیز به نمایشگاه می آیند. بنابراین حضور ما در این نمایشگاه فرهنگی، فرصت خوبی برای برقراری ارتباط با مخاطبان است.
نمایشگاه کتاب امسال، بیشتر شبیه به یک مرکز تجاری است
وی افزود: اما مشکلی که به نظرم می رسد این است که نمایشگاه امسال، بیشتر شبیه یک مرکز تجاری است تا یک نمایشگاه فرهنگی چرا که قبل از تحویل غرفه، تاکید زیادی بر پرداخت پیش فاکتورها شد و بعد از پرداخت آن، غرفه را به ما تحویل دادند.
مهندس باقری ادامه داد: علاوه بر اینکه هزینه غرفه ها، ۵۰۰ درصد افزایش داشته و امسال هر غرفه را با متری ۲۰۰ هزار تومان، اجاره داده اند. در صورتی که این نمایشگاه، یک نمایشگاه فرهنگی است و این هزینه های بالا برای غرفه، صحیح نبود. به همین دلیل بوده که ۶۰ درصد از ناشران در نمایشگاه کتاب امسال، شرکت نکرده اند.
نحوه برخورد برگزارکنندگان نمایشگاه، برخورد مناسبی با قشر فرهنگی نبود
وی در ادامه بیان کرد: در حالی که دولت اعلام کرده بود مراکز فرهنگی از پرداخت ارزش افزوده معافند، اما می بینیم که در نمایشگاه کتاب، ۹ درصد ارزش افزوده از شرکت هایی که در نمایشگاه حضور یافته اند، گرفتند، اما با وجود همه این مسائل و مشکلات، آنچه بیشتر از همه آزاردهنده است، نحوه برخوردهایی است که از سوی برگزارکنندگان نمایشگاه با شرکت ها و موسسات شرکت کننده شده است، در طول این ۲۰ سال که در نمایشگاه کتاب شرکت می کنیم، شاهد چنین برخوردهایی نبودیم و در طی سالهای گذشته، روال به این صورت بود که در روزهای پایانی برگزاری نمایشگاه، فاکتوری به ما تحویل می دادند که ریز هزینه های غرفه و هزینه های نمایشگاهی در آن درج شده بود و بعد از نمایشگاه، آن را پرداخت می کردیم در صورتی که در نمایشگاه کتاب امسال، اول باید پیش فاکتور هزینه های غرفه را پرداخت می کردیم و بعد از آن، غرفه تحویل داده می شد که به نظر من، این طرز برخورد با قشر فرهنگی و دانشگاهی نیست و توهین به ایشان است.
روال برگزاری نمایشگاه کتاب، قانونمند نیست
باقری در ادامه سخنان خود گفت: روال برگزاری نمایشگاه، اصلا قانومند نیست و هر سال باتوجه به سلیقه مسئول برگزارکننده نمایشگاه، به شیوه متفاوتی انجام می شود. به طور مثال، انجمن دانشجویی ادکا، که به طور داوطلبانه فعالیت می کند، توان پرداخت هزینه غرفه را ندارد و بهتر بود غرفه ای از سوی مسئولین برگزارکننده نمایشگاه به ایشان اختصاص داده می شد، در صورتی که این گونه نشد و ما در غرفه خود، فضایی برای ایشان فراهم کردیم تا در اینجا مستقر شوند.
سال گذشته کارگاههای آموزشی کتابداری در نمایشگاه برگزار شد اما امسال این کارگاهها، حذف شده اند
او اضافه کرد: مشکل ما با نمایشگاه کتاب امسال این است که به صورت قانومند عمل نکرده اند. در سال گذشته دکتر وصفی استاد کتابداری دانشگاه تهران فیلد کاری ما را به خوبی درک کرده بود و کارگاههای تخصصی در نمایشگاه کتاب، برگزار کردند. کارگاههایی که برای کتابداران و متخصصان این حوزه که از کتابخانه های شهرهای مختلف به نمایشگاه آمده بودند، برگزار می شد و آنها از این کارگاهها استفاده کرده و رضایت داشتند.
اساتیدی همچون دکتر شریف آبادی، دکتر خسروی، دکتر زین العابدینی و سید ابراهیم عمرانی در آنها تدریس می کردند. برگزاری این کارگاهها، بسیار مفید بود به این خاطر که در حوزه فعالیت کتابخانه ها، هر روز استاندارد جدیدی ارائه می شود و متخصصان این حوزه با شرکت در این کلاسها، با استانداردهای جدید آشنا می شدند. اما متاسفانه امسال، این کارگاههای تخصصی حذف شده و وقتی علت را جویا شدیم، گفتند به این دلیل که کارگاههای تخصصی، هزینه زیادی داشته آنها را حذف کرده ایم.
او ادامه داد: با توجه به ضرورت برگزاری کارگاهها، شرکت پارس آذرخش، خود متولی برگزاری این کارگاهها، در غرفه خود شده است. هدف از برگزاری این کارگاهها نیز آشنایی کتابداران با علم روز دنیاست.
مهندس باقری اضافه کرد: باید قدر همه فعالانی که در حوزه کتابخانه و کتابداری فعالیت می کنند را بدانیم. به عنوان مثال در زمینه تولید برنامه های کتابخانه ای داخلی، یکی از افتخارات ما این است که در کتابخانه ملی، نرم افزار تولید داخل استفاده می شود در صورتی که حتی درکتابخانه کنگره آمریکا نیز، نرم افزاری که استفاده می شود تولید آن کشور نیست و وارداتی است بنابراین باید این افتخارات را قدر بدانیم و حمایت کنیم.
به جای مانع تراشی برای بخش خصوصی، آنها را حمایت کنید
نباید برای بخش خصوصی که با همه توان خود مشغول فعالیت هستند، مانع تراشی شود بلکه لازم است از ایشان حمایت شود تا نیروهای جوان کشور به جای فعالیت و تولید در داخل کشور، به دلیل عدم تامین اقتصادی از کشور خارج نشوند.
وی افزود: نگاه به نمایشگاه کتاب نیز باید نگاهی فرهنگی باشد نه اینکه صرفا با دید تجاری با نمایشگاه کتاب، برخورد شود، امیدوارم با رفع مشکلاتی که در نحوه برگزاری نمایشگاه کتاب وجود دارد در سالهای آینده، نمایشگاه کتاب بهتری پیش رو داشته باشیم.